Yapılan araştırmalar gösteriyor ki psikanalitik kuramın savunduğunun aksine depresyondaki kişiler cezayı arayan ya da ceza çekme gereksinimi olan kişiler değiller. Bu kişilerin asıl sorunu diğer insanlar tarafından reddedilmeye oldukça önem vermeleri ve sürekli onay arayışında olmalarıdır.

Bu açıdan değerlendirildiğinde, depresyonun bir zihin durumu olduğu bir kez daha gündeme gelmektedir. Dünyayı algılayış ve anlamlandırış şeklimiz yaşam şeklimizi ve yaşadıklarımıza karşı neler hissettiğimizi değiştirmektedir.

Depresyonun bir zihin durumu olduğunu ve bu zihin durumunda oluşumuzdaki payımızı kabul edersek, depresyonun üstesinden gelme olasılığımız yükselecektir.

Bir durum karşısında herhangi bir şey hissettiğinizde, o durumun sizin için ne anlama geldiğini, o an aklınızdan neler geçtiğini ve o durumun sizin için ne ifade ettiğine odaklanmaya çalışın. Düşüncelerinizi isterseniz not da edebilirsiniz.

Daha sonrasında, bu düşünceleri göz önünde bulundurup kendinize şu soruyu sorun: “Eğer bu düşüncelerin yerine daha olumlu alternatifler koymaya çalışsaydım bu durum karşısındaki hislerimde bir değişim olur muydu?”.

Psikolojik Danışman Göksel AKKAYA